Csokoládé Muzeum Szolgáétatás Útmutató a gyermek megtakarítás típusokhoz

Útmutató a gyermek megtakarítás típusokhoz

gyermekkonyv

Sok szülő még mindig azt gondolja, hogy a gyermeke jövője adott azzal, hogy folyamatosan támogatja a tanulmányait, ruházza és ételt ad neki. Pedig az igazi támogatás számára akkor történik, ha felnőve legalább egy kicsit érezheti, hogy az élet küszöbén önállóan dönthet a pénzügyeiben. Ez akkor lehetséges, ha félretettünk számára már kisgyerek kora óta, és ezzel a félretett összeggel biztosítjuk a csemeténk első lépéseit a Nagybetűs élet kezdetén.

 

Miért fontos gyermekünk számára a megtakarítás manapság?

Talán sosem volt ennyire fontos, mint most egy olyan bizonytalan gazdasági helyzetben, ahol még a legprofibb szakembereknek sincs fogalmuk már igazán, hogy mi lesz tíz vagy húsz év múlva. Járványok jöttek, a szomszédban háború dúl, és különféle természeti katasztrófák tarkítják az elmúlt évtizedet. Ezek pedig mind rendkívül erősen befolyásolják a gazdasági helyzetet globálisan és hazai szinten is. Az egész pedig kihat mindenre. A munkahelyekre, a fizetésre és ezzel együtt a jövőnkre is. Mi lesz 18 év múlva, amire a most még csecsemő gyermekünknek fel kell készülnie? A gazdasági válság még nem múlt el, és nem tudni merre haladunk: lehet emelkedőn, de lehet lejtőn. Ha pedig nem gondoskodunk arról, hogy csemeténk is megkapja egy megtakarítás formájában a lehetőséget, akkor felelőtlenül gondolkodunk. Vajon mi, hogy leszünk 18 év múlva? Tudjuk-e majd finanszírozni a gyermekünk vágyott egyetemi éveit, vagy kitesszük a bizonytalan gazdasági helyzetnek, ahol lehet nem is fog emiatt munkát kapni? A döntés rajtunk áll. Mindenesetre léteznek olyan gyermek megtakarítási formák, amelyek annyira kedvezőek, hogy egyáltalán nem megerőltető anyagilag a fenntartásuk, vagyis sokszor még az anyagi helyzetünk sem kellene, hogy indokolja a megtakarítás mellőzését.

 

Ha valóban szeretnénk a gyermekünk jövőjével foglalkozni: akkor félreteszünk számára

Most 2023-ban, ezt nem is lehetne megfogalmazni finomabban, mert sajnos nem tudhatjuk mit hoz a jövő és úgy fest egy időre elmúltak azok az időszakok, amikor minden kiszámítható volt. A gyermek megtakarításokból pedig igen sokféle akad, ezért teljesen rugalmasan kezelve tudjuk eldönteni mi magunk melyik lehet a legjobb választás.

A gyermek megtakarítások típusai

Mindenkinek más lehet a jó választás, hiszen az sem mindegy ki mire szeretne félrerakni majd a gyermekei számára. Vannak szülők, akik a csemetéjük egyetemi tanulmányára szeretnének megtakarítani, amíg mások inkább abban gondolkodnak, hogy a felnövekvő palánta például tudjon akár egy vállalkozást indítani. Megint mások egyszerűen csak félre szeretnének tenni egy nagyobb összeget a gyermekünk számára azért, hogy azt ő szabadon felhasználhassa. Akármi is a cél, higgyük el: gyermekünk egész életére végtelenül hálás lesz azért, ha a nagybetűs életét nem kell üres zsebbel és ránk utalva kezdenie. A szép babaruhákra soha nem fog emlékezni úgy, mint ahogyan egy drágább Nike babacipőre sem. Viszont erre igen, és ez tényleg sokat fog számára jelenteni. Milyen típusok léteznek tehát?

 

Babakötvény – amit mindenki ismer

A legismertebb gyermek megtakarítási lehetőség a babakötvény, amely már nagyon régóta elérhető hazánkban. A babakötvényt teljesen ingyenesen igényelhetjük, nincs befizetési kötelezettsége és akkor fizetünk be és annyit amikor akarunk. Ezen kívül 2006 óta automatikusan jár minden megszületett babához egy start számlával, amire már akkor jóváír az állam 42 500 forintot. Amennyiben megigényeljük hozzá az általunk is növelhető babakötvényt, úgy az állam havonta kb ezer forinttal támogatja annak gyarapodását. A babakötvény tehát ebből a szempontból egy teljesen kedvező és rugalmas megoldás, ráadásul infláció feletti kamatot jelent, amely igen csak jó kamatokat jelent. A babakötvény megtakarításához csak a csemeténk juthat ráadásul hozzá a 18. életévét betöltve. A babakötvényhez azonban sok minden más lehetőség társul, amiről részletesen a Grantis gyermek megtakarítás szakértő oldalán olvashatunk.

 

Gyermek megtakarítási lehetőségek biztosítóknál

A különféle biztosítók is kínálnak gyermekeknek való megtakarításokat. Ezek például olyanok is lehetnek, mint amilyen például a nyugdíjbiztosítás. Itt viszont a nyugdíjaskor elérése helyett a 18. életév elérése lesz a cél a kedvezményezett: azaz a gyermekünk számára.

 

Bankok által nyújtott gyermek megtakarítási számlák

A biztosítók mellett a bankok is többféle konstrukciót kínálnak a gyermekünk megtakarításai számára. Például nyithatunk olyan számlát, amely eleinte egy megtakarítási számla, a csemeténk felnőtt korára viszont már egy számára használható bankszámlává alakul: amit természetesen a rajta felgyűlt összeggel együtt meg is kap. Ez pedig akár egy szép szülinapi ajándék is lehet. Egyik hátránya, hogy pénzt is kivehetünk róla bármikor, ezért ha túl nagy a kísértés – inkább olyan megoldást válasszunk, ahol semmiképp sem férhetünk hozzá a betett összegekhez.

 

Tartós befektetési számla, azaz TBSZ – ha szakértők vagyunk

Ez a számla egy általános befektetési számlát jelent, ami nem havi szintű befizetést nyújt. Ezért azok számára megfelelő, akik egy adott fix tőkét szeretnének kamatoztatni. Összességében az első évben van befizetés, 3 év után adókedvezmény, 5 év után pedig adómentességet élvez a számla. Jó hozamokat érhetünk el vele, ha értünk a pénzügyekhez – hiszen itt egy értékpapírszámláról van szó, ahol a befektetések kezelése a mi dolgunk lesz.

 

Related Post